Gyermekeink, szüleink és saját magunk élete érdekében indítsunk országos egészségmozgalmat!

Makula degeneráció – sárgafolt elfajulás

LÁTÁSUNK A LEGFONTOSABB ÉLETMINŐSÉGI TÉNYEZŐ!

Nemrégen a világ egyik vezető szemészeti szaklapja, a British Journal of Ophthalmology közölt egy felmérést, amely szerint a brit fiatalok jobban félnek a megvakulástól, mint a ráktól. Ezen felmérés inspirált arra, hogy weboldalunkon a méltánytalanul elhanyagolt látásromlás egyes aspektusaival foglalkozzam.

A látás a mindennapi életminőséget döntő mértékben meghatározza. Öt érzékszervünk közül a szem a legfontosabb, a külvilágból érkező ingerek 80-90 %-a a látás útján jut a tudatba. Nem véletlen a mondás, hogy látásunk a legértékesebb kincsünk.

A szembetegségek, így a szemfenéki megbetegedések száma a civilizációs betegségekkel és ártalmakkal együtt világszerte növekszik, köztük a vaksághoz vezető sárgafolt elfajulás, a makula degeneráció.

A makula degeneráció fogalma és jelentősége

A szemfenéki ideghártyán (retina) kialakuló betegségek enyhébb-súlyosabb látásromlással járhatnak, közülük is kiemelkedik az időskori vakság leggyakoribb előidézője, a sárgafolt elfajulás, a makula degeneráció (Age-related Macula Degeneration, AMD).

Az öregszeműséget (presbiópia), szürke és zöldhályogot és más szembetegségeket gyógyszerrel, szemüveggel, műtéttel gyakran lehet eredményesen korrigálni vagy kezelni.

A makula degeneráció azonban sem gyógyszerekkel, sem műtétekkel ma még nem gyógyítható, előbb-utóbb látásromláshoz, majd vaksághoz vezet. A megelőzésnek és a folyamatromlásnak azonban vannak tudományos vizsgálatokon nyugvó lehetőségei.

Természetesen nem akkor, amikor már az összes makulasejt elhalt. Amely sejteket már nem lehet megvédeni, működésre bírni. Amikor már bekövetkezett a teljes vakság. Habár a makula degenerációt időskori megbetegedésként tartják számon, nem ritkán és mostanában mind nagyobb gyakorisággal 40 év körül már jelentkezhetnek az első AMD-re utaló tünetek és a háttérben kialakuló elváltozások (homályos látás, torzlátás, kettős látás, a színek fakóbbá válása). Sötétben ezek a panaszok fokozódhatnak, ezt nevezik farkasvakságnak. A betegek számának növekedése is szerepet játszott a cikk megírásában.