Gyermekeink, szüleink és saját magunk élete érdekében indítsunk országos egészségmozgalmat!

Alzheimer kór

ÚJABB ISMERETEK AZ ÉVSZÁZAD BETEGSÉGÉRŐL

A több mint 100 éve ismert Alzheimer kór progresszív megbetegedés, a fokozatosan gyorsuló szellemi hanyatlás és testi leépülés jellemzi. Habár elsősorban a központi idegrendszer és az időskor megbetegedéseként ismerik, mind gyakrabban fordul elő fiatalabb életkorban és más szervekben fellépő kezdeti manifesztációval is.

Az időskori demenciák (elbutulások) nagyobb részét okozó kórkép 1907 óta ismert, akkor írta le először a német ideggyógyász Alois Alzheimer a betegségre jellemző klinikai és szövettani elváltozásokat. A betegség valódi okát ma sem ismerjük, a vírusos eredet feltételezhető. Azt azonban tudjuk, hogy a folyamat nagyfokú idegsejtpusztulással jár, amelyben kiemelkedő szerepet tulajdonítanak az idegsejtek közötti intersticiális térben felhalmozódó amiloid fehérje plakkoknak és idegsejteken belül kicsapódó neurofibrilláris kötegeknek. Ezek az amiloid (keményítő) plakkok az amiloid előanyag proteinből (APP) hasadnak le és az idegrendszerre mérgező zárványokká tapadnak össze, amelyek főként a folyamat közelében futó idegrostok pusztulását indítják el.

Oki kezelés nincs, a betegség ma még teljesen nem gyógyítható. Az Alzheimeres demenciák száma az átlagéletkor emelkedésével párhuzamosan növekszik, több országban, így hazánkban annál is gyorsabban emelkedik. Szakemberek számításai szerint a következő harminc évben a betegek száma világszerte megduplázódik, ezért már ma is az évszázad betegségének tartják.

Friss adatok szerint a népesség több mint 10 %-át érinti, a 60 életév után az addigi 4-5 %-os előfordulás 5 évenként megduplázódik. Magyarországon megközelítőleg 200 ezer Alzheimer kóros beteg él, ami a világátlag kétszerese. A fejlett országokban a szívbetegségek, a rosszindulatú daganatok és az agyvérzés után a negyedik leggyakoribb halálok.