Gyermekeink, szüleink és saját magunk élete érdekében indítsunk országos egészségmozgalmat!

Egészség és betegség, tudatos egészségtevékenység

Prof Dr Szigetvári Iván

Meghökkentő eredményt adó felmérések szerint életünk utolsó két hónapjában költjük el egészségi-orvosi kiadásaink felét, pedig akkor már sok értelme nincs, túl késő.

Weboldalunkkal ezért elsősorban az egészségmegőrzésre, betegségmegelőzésre vagy a korai betegségdiagnózisra szeretnénk felhívni figyelmüket. Kiváló szakemberek kalauzolják el Önt új gyógymódok, megelőzéssel kapcsolatos új ismeretek, egy más gondolkodásmód irányába, amely alapvetően változtatja meg saját szervezetéről, egészségéről és betegségéről vallott felfogását.

Népünk egészségi állapota – és ezt végre hangsúlyosan ki kell mondani – túlzás nélkül is tragikus.

A magyarok többsége azt hiszi, ismeri szervezete működését. Az emberek 80 %-a egészségesnek tartja magát, 90 %-a az életmódját, azon belül táplálkozását is megfelelőnek tudja. Ezekkel élesen szembenállnak a tények: világviszonylatban vezetjük a rákos és agyvérzéses halállistákat, a férfiak közel egyharmada nem éri meg a 62. életévet, a magyar fiúgyermekek születéskor várható élettartama a 30 tagországú OECD listán az utolsó, 30. helyen áll. Az egészségben eltöltött évek számában is az utolsó helyen állunk, átlagosan az 59. életévben számíthat arra a magyar, hogy súlyosan megbetegszik. Mind több a fiatal agyvérzett, szívinfaktusos, mentálisan károsodott vagy daganatos beteg. Az elmúlt 30 évben a nők vonatkozásában a tüdőrák négyszeresére, a májcirrhozis hatszorosára növekedett és az Európai Únió átlagát négyszeresen haladja meg a magyar nők évenkénti méhnyakrákos halálozása.

Már kisgyermekeink egészségi állapota is igen rossz. A 14 év alatti gyermekek, köztük csecsemők 15 %-a hipertóniás. A gyermekkorban dohányzásra rászokásban elsők vagyunk Európában. Többségben a jövendő anyák, a lánygyermekek. Az elmúlt 27 évben hazánkban minden évben többen haltak meg, mint az előző évben, ez az újkori világtörténelemben szinte példátlan. És 2010 októberében 10 millió alá süllyedt hazánk lakosságának száma.

Miért ilyen rossz a magyarság egészsége és életkilátása, vajon átok ül rajtunk? Vagy van elfogadható magyarázat?

Röviden öszefoglalva: bizony van!

A legújabb és legmagasabb szintű tudományos vizsgálatok alapján – melyet az WHO (Egészségügyi Világszervezet) is hirdet – mindinkább beigazolódik, hogy az emberek egészségi állapotát elsősorban, 45-50 %-ban az életmód (táplálkozás, mozgás, kikapcsolódás, alvás, fizikai és lelki állapotok, munkahelyi és családi körülmények, a képzettség) befolyásolja. Kisebb arányban a környezet (20 %) és a genetikai örökség (20 %). Életmódunkhoz, genetikai örökségünkhöz, környezetünkhöz az egyetemi orvoslásnak nem sok köze van, ezért kb csak 10 %-ban képes hatni az egészségre, szinte kizárólag csak akkor, ha megbetegszünk. Fenti tényezők közül jónéhányat az egyes ember sem tud igazán befolyásolni.

Ezen a weboldalon főként azokról a faktorokról szólunk, amelyek jelentős hatással vannak az egészségre és kis odafigyeléssel meg is változtathatók. Nagy esetszámú nemzetközi kutatások igazolják, hogy az egészségesebb életmód az összhalálozást, a szív-érrendszeri és rákhalálozást akár 50 %-al is csökkentheti, a többi krónikus betegségét még ennél is jobban.

Ez pedig azt jelenti, hogy egészségünk megőrzéséért, betegségeink kialakulásáért elsősorban mi magunk vagyunk a felelősek.

Nem igaz és nem lehet senki számára kibúvó, hogy az egészségesebb életmód sok pénzt és időt igényel. Bizonyos szinten azt is. Az egészségkárosító dolgokat viszont el lehet kerülni és még pénzt is megtakaríthatunk.

Senki sem írja elő, hogy rabjai legyünk a nikotinnak, az alkoholnak és a napi többórás televíziózásnak és számítógépezésnek, hogy kövérek legyünk, ne mozogjunk és ne menjünk friss levegőre, hogy irigykedjünk és gyűlöljünk, hogy lusták vagy munkamániások legyünk, hogy szennyezzük környezetünket és sorolhatnám a végtelenségig… Bizony-bizony, az emberek jelentős része Magyarországon nem sokat vagy egyáltalán nem törődik egészségével, sajnos, már gyemekei egészségével sem. Vagy a törődés nem kellő mértékű. Viszont elvárja az egészségügytől és az államtól, hogy hozza helyre saját önromboló életmódja által okozott betegségeit, mégpedig lehetőleg azonnal. Nem érti meg, hogy mostanra a föld összes kormánya és önkormányzata képtelenné vált az egészségügy finanszírozására, amikor más feladatai is vannak. De az egészségbiztosítók és a maguk a betegek számára is kezd megfizethetetlenné válni a helyzet. Az úgy nevezett civilizációs betegségek száma pedig világszerte, nálunk különösen növekszik (cukorbetegség, magas vérnyomás, agyvérzés, szívinfarktus, gyomor- bélrendszer, ideg-és elmerendszer, izületek, daganatok,stb). Mindezek mögött majdnem mindig megtalálható az egészségkárosító életmód, a magyarság hiányos egészségkultúrája és egészségismeretei, az egészséghez való közömbössége.

Érdemes egyszer azon is elgondolkodni, hogy igazságos-e az értelmesen, egészségesen élőktől elvárni, hogy adóforintjaikból fizessék az önpusztító emberek orvosi ellását, és talán azon is, hogy az egészségükre vigyázó emberek, legyenek akár családtagok vagy munkatársak, meddig fogják tűrni a káros szenvedélyű emberek másokra is ártalmas viselkedését.

Mit tehet az egyes ember saját maga, a családja, áttételesen környezete egészségéért? A kiút adott.

Minden egyes ember értékrendjében, de a nagy politikában, az egészségpolitikában, oktatás, környezet- és szociális politikában, azaz az egész össztársadalmi értékrendben is az egészségnek, az egészségmegőrzésnek elsődlegességet, prioritást kell kapnia. Ma már számos ország, pl finnek, japánok példája mutatja ezen megváltozott értékrend hasznosságát. Ezek az országok az egészségjavító törekvéseket törvényhozási, jogalkotási és a mindennapi élet szintjén is támogatják, a károsító dolgokat visszaszorítják.

A tudomány egyértelműen bizonyítja, hogy a prevencióval vagy az időben történő kezelésekkel a nagyobb baj megelőzhető, az egészségben eltöltött évek száma és az élettartam számottevően növelhető.

Végre egyszer érdemes tudatosan, kellő intelligenciával és moralitással átgondolni, hogy csak egyszer élünk, nem mindegy, hogy egészségesen vagy betegen és saját egészségünkért, családunkért (talán közösségünkért is) felelősséggel tartozunk. Mert egészség nélkül szinte semmi nincs. És az egészség nem ajándék, érte minden nap meg kell dolgozni. Azt kell megérteni, és ha elég értelmesek vagyunk, ezt ne kiszolgáltatott betegként tegyük, hogy az egészségünk a legnagyobb kincsünk. Aki volt már komolyabban beteg, tudja ezt. Tudja, miről beszélek. Mert ha már betegek leszünk, sokkal több pénzre és időre lesz szükségünk, mint egészségünk megőrzéséhez. És az sem biztos, hogy meggyógyulunk.

Mi tehát a fent említett kiút? Ez a kiút egyszerű és mégis bonyolult: önmagunkat kell megváltoztatni, tudatosan, mindenekelőtt egészségtudatosan kell élni. Át kell alakítani gondolkodásunkat.

Az ember egy csodálatos összetételű, éjjel-nappal, már méhen belül is működő önreparáló szervezet. Olyan rendszer, amely elképesztően sokat kibír és sokáig tűr, de az Ő tűrőképessége is véges. Az új bizonyítékok birtokában nem lehet eléggé és elégszer hangsúlyozni, hogy lakásunk, autónk, kertünk, állataink, virágaink és mások gondozása mellett precíz működésű önszabályozó és öngyógyító mechanizmusaink megóvása és rendszeres karbantatása életfontosságú. Ezeknek a gondolatoknak végre el kellene jutni mindenki agytekervényéhez és persze a szívéhez. Mert ha egyszer eljut, nem lesz egyetlen láncdohányos, túltáplált, italozó, türelmetlen orvos és pedagógus sem, akiknek példát kellene mutatni és oktatni az egészséges életmódot. De nem lesz az a felelőtlen életvitelű embertömeg sem, akik gyógyítása vagy oktatása az orvosoktól és pedagógusoktól gyakran igen erős empatikus készséget és türelmet igényel. El kell felejteni, hogy az egészség mindenki magánügye, a gyógyítás meg közügy. Úgy élek, ahogy akarok, és ha megbetegszem, majd mások segítenek. Ez egy nagyon súlyos téveszme, amit a kezelési és halálozási statisztikák sokszorosan alátámasztanak!

Kedves látogatónk! Weboldalunkkal el szeretnénk hitetni és tudatosítani, hogy egészségükért, esetenként gyógyulásukért sokat tehetnek. Egészségtevékenységükhöz internetes oldalainkon, előadásainkon, cikkeinkben, rendeléseinken megfelelő, hasznukra váló ismereteket fogunk nyújtani, amelyekről a weboldalunkhoz és az egészségmozgalomhoz csatlakozóknak igyekezni fogunk tájékoztatást adni. Programjaink sok egészségügyi, orvosi, alternatív orvosi, természetgyógyászati témát érintenek (hipertónia, rák, agyvérzés, bélflóra, csontritkulás, Alzheimer kór, cukorbetegség, meddőség, menopausa, stb), a legújabb, magas színvonalú tudományos kutatások és tapasztalatok alapján az egyéni realitások figyelembevételével.

Weboldalunkat interaktív fórumként kívánjuk működtetni, számítunk közreműködésükre, kérdéseikre, a program egészét segítő javaslataikra.

Mindenkit szerettel várunk általános vagy speciális témájú közönségtalálkozóinkon. Munkatársaimmal tervezzük, hogy eltérő korú, nemű, foglakozású, életmódú, műveltségű, a természeti és társadalmi környezetetre jelentős hatású embereknek speciális, filmvetítéssel egybekötött előadásokat is szervezünk.

Reméljük, hogy munkánk minden csatlakozó ember számára pozitív eredményekkel fog járni. Ráfér az ország lakosságára, talán még nem késő. Kérem, tartsanak velünk.

Prof. Dr. Szigetvári Iván
egyetemi tanár, szülész-nőgyógyász,
természetgyógyász, az MTA doktora